2
mleko podgrzej do temp. ok 40°C, dodaj cukier, pokruszone drożdże i dobrze wymieszaj tworząc zaczyn.
3
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sól, miękkie masło i powstały zaczyn.
4
Wyrabiaj, aż do powstania gęstego ciasta.
5
Przełóż je do miski, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
7
Rabarbar umyj, odetnij końce i pokrój w 0,5 cm paseczki.
9
Zimne masło, mąkę oraz cukier umieść w mikserze lub innym robocie kuchennym i mieszaj aż do połączenia się składników i powstania kruszonki.
10
Foremkę o wymiarach natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
11
Przełożyć do niej ciasto, wygładź jej powierzchnię, ułóż rabarbar i posyp kruszonką.
12
Odstaw jeszcze na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
13
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 25-30 minut.