Wizyta w gabinecie

Umów się na wizytę w naszym gabinecie dietetycznym.

Umów wizytę w Bielsku-Białej

Dietetyk ONLINE

Opieka dietetyczna online, niezależnie gdzie mieszkasz.

Dowiedz się więcej

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Składniki
Podana jest gramatura składników na 10 porcje tego dania.
Kaloryczność
195 kcal
Białko
4.5 g
Tłuszcze
7.1 g
Węglowodany
29.3 g
IG
85 g
Sposób przygotowania
Czas przygotowania
1 godzina
1
CIASTO:
2
mleko podgrzej do temp. ok 40°C, dodaj cukier, pokruszone drożdże i dobrze wymieszaj tworząc zaczyn.
3
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sól, miękkie masło i powstały zaczyn.
4
Wyrabiaj, aż do powstania gęstego ciasta.
5
Przełóż je do miski, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
6
NADZIENIE:
7
Rabarbar umyj, odetnij końce i pokrój w 0,5 cm paseczki.
8
KRUSZONKA:
9
Zimne masło, mąkę oraz cukier umieść w mikserze lub innym robocie kuchennym i mieszaj aż do połączenia się składników i powstania kruszonki.
10
Foremkę o wymiarach natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
11
Przełożyć do niej ciasto, wygładź jej powierzchnię, ułóż rabarbar i posyp kruszonką.
12
Odstaw jeszcze na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
13
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 25-30 minut.
Oceń przepis
4.72 z 9 ocen
Dieta

Ten przepis możesz stosować w diecie:

Autor przepisu
Kamila Tomala

dietetyk

Zobacz także inne przepisy

1 godzina
251 kcal
30 minut
346 kcal
15 minut
542 kcal