Wizyta w gabinecie

Umów się na wizytę w naszym gabinecie dietetycznym.

Umów wizytę w Bielsku-Białej

Dietetyk ONLINE

Opieka dietetyczna online, niezależnie gdzie mieszkasz.

Dowiedz się więcej

Dahl z czerwonej soczewicy

Składniki
Podana jest gramatura składników na 4 porcje tego dania.
Kaloryczność
308 kcal
Białko
13.2 g
Tłuszcze
8.9 g
Węglowodany
49.2 g
IG
28 g
Sposób przygotowania
Czas przygotowania
45 minut
1
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
2
Soczewicę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i zostawiamy na 15-20 minut.
3
Do garnka wlewamy olej, dodajemy pokroje w kosteczkę: cebulę, czosnek imbir i paprykę, przesmażamy do zarumienienia.
4
Następnie dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy, dusimy około 5 minut po czym dodajemy bulion oraz pomidory.
5
Gotujemy około 5 minut, w tym czasie przepłukujemy pod bieżącą wodą soczewicę, aż woda przestanie być mętna i dodajemy do garnka.
6
Gotujemy 15-20 minut, dodajemy mleczko kokosowe.
7
Całość posypujemy natką pietruszki.
Oceń przepis
3 z 0 ocen
Dieta

Ten przepis możesz stosować w diecie:

Autor przepisu
Kamila Tomala

dietetyk

Zobacz także inne przepisy

10 minut
410 kcal
45 minut
307 kcal
10 minut
194 kcal